Toidulaud Mon Repos restoranis Tallinnas
Toidulaud restoranis Lore Tallinnas
Puu- ja juurviljad Balti Jaama Turul Tallinnas
Lõheroog malmpannil
Toidulaud Mon Repos restoranis Tallinnas
Toidulaud restoranis Lore Tallinnas
Puu- ja juurviljad Balti Jaama Turul Tallinnas
Lõheroog malmpannil
Kammkarbid Lore restoranis, Tallinnas

    Maitsereis ümber maailma Tallinnast lahkumata

    11.06.2020 Aivar Hanson
    Gastronoomia poolest kõige tuntumad linnad maailmas (London, New York, Tokyo, Singapur) paistavad silma sellega, et maitsed mujalt maailmast on kõik kohapeal olemas. Selleks, et maitsta erinevate maade toitusid, ei pea reisima mitte kusagile. Missuguse maitsereisi ümber maailma saaks teha Tallinnas?

    Eesti

    Ei maksa minna maailma maitsma ilma, et oma maa kõige paremad maitsed suus oleksid. Kollektsioneerimiseks kõige sobivamaid oma maa maitseid pakuvad Leib resto ja restoran Ö. Leib pakub traditsioonilisi Eestimaa toitusid kaasaegses võtmes. Teeb tihedat koostööd talunikega. Neil on oma võrgustik väikestest talutootjatest, kes varustavad restorani kõige vajalikuga. Nüüd saab seda kaupa ka koju tellida restorani e-poest Talust Koju.

    Ö on Eesti köögi ime. Lihtsast talupojatoidust vormitakse selles restos maailmatasemel fine dining. Rustikaalsetest maitsetest tuuakse välja kõige peenemad nüansid. Kõige uuemad kokatehnikad muudavad ka robustse tooraine silmale ja suule nauditavaks toidukunstiks.

    Venemaa

    Meile kõige lähemate riikide maitsetega on nii, et küllap on Eestist naabritele külla sõita piisavalt lühike maa, et nende restoranide Tallinnas avamisel ei ole suurt mõtet. Sestap on naabermaade maitsetest Tallinnas kohapeal saada kõige suurema naabri - Venemaa - omad.

    Restoran Moon pakub Leib restoga sarnaselt traditsioonilisi Vene toitusid kaasaegsel moel. Nende borš pirukatega, kartulivareenikud, tatrapliinid, haugikotlet ja veel mitmed road on omandanud legendaarse kuuluse. Püsikliendid hakkavad virisema kohe, kui mõni nendest ajutiselt menüüst kaob.

    Restoran Troika Raekoja platsis toob esile Vene köögi teatraalse poole. Restorani ukse juures tervitab sisenejaid karutopis, teenindajad kannavad rahvarõivaid. Vodkat valatakse klaasi uhke kõrge kaarega. Kõik tuntud toidud Vene köögi klassikast on esindatud alates pelmeenide mitmekülgsest valikust ning lõpetades oskuslikult küpsetatud tuurakalaga.

    Ukraina

    Eheda Ukraina köögiga restorani olemasolu üle saavad uhked olla päris vähesed linnad. Aga Tallinnas on restoran Odessa, mida peab sealt pärit perekond ning mille kohta restorani külastavad ukrainlased ütlevad, et nende roogadega oleks söögikoht esimeste seas ka linnas, millelt nime sai. Ikra baklažaanidest, vorschmak odessapäraselt, guljašš-bogratš, zraza kalapallid… Loetelu nendest toitudest, mida Tallinnas saab ainult Odessa restoranist on päris pikk.

    Itaalia

    Kõikidest maailma köökidest Tallinnas kõige enam esindatud on Itaalia. Selle maa restorane kohtab kesklinnas sõna otseses mõttes igal sammul. Kõige uuem nendest on La Prima Pizza. Restorani eestlannast omanik veedab poole oma ajast Itaalias ja teise poole Tallinnas. Kõikide restorani roogadega on tal oma isiklik suhe ja see on kliendilegi tajutav.

    Itaalia köögi “veteran” Tallinnas on La Bottega. Restorani siseneja möödub kõigepealt efektsest mitme meetri kõrgusest veiniriiulist, mille järel saab koduste ruuduliste linadega kaetud laudadelt süüa kõikumatu kvaliteegiga lihtsat autentset trahteritoitu.

    Itaalia köögi hinnalisemat ja väljapeetumat poolt esindab Tallinnas Gianni Jõe tänavas. Autentse külakõrtsi miljööd pakub Il Gallo Nero vanalinnas.

    Portugal

    Vinoteek Wine Not? ei ole küll restoran, kuigi väikeseid suupisteid veini kõrval pakub. Ent Portugalist pärit veinivalik on siin eeskujulik. Vinoteegi Tallinnas elav portugallasest omanik on isiklikult tuttav kõikide veinimeistritega, kelle jooke ta pakub. Iga veini saamislugu jutustatakse siin huvilisele lahti pikalt, põhjalikult ja huvitavalt. Nii mitmeküldset valikut Portugali veinidest Eestit ümbritsevatest riikidest ei leia.

    Kaukaasia

    Gruusia, Armeenia ja Aserbaidžaani algupära restoranid on Euroopas pigem harvad kui levinud. Eestiski ei ole neid palju, kuid Tallinna restoranid Tbilisi (Gruusia köök), Sevan (Armeenia köök) ja Faeton (Aseri köök) on autentsed ning neid riike külastanud inimesele rohkeid emotsioone meelde tuletavad. Kaukaasia maade restoranid esindavad elustiili, mitte ei paku pelgalt rahvuskööki. Selgitusi kuidas ühte või teist rooga on kõige õigem valmistada jagatakse nendes restoranides lahkesti. Kui aga kodus proovida nende nõuannete järgi niisama häid toitusid valmistada, ei õnnestu see mitte kunagi.

    Aasia

    Kõrgetasemelised Aasia restoranid on olnud Tallinna gastronoomiline uhkus pikki aastaid. Mida aeg edasi seda kõrgemaks muutub kvaliteed. Chedile sarnast modernse Aasia köögi restorane on mõned üksikud kogu maailmas. Chedi kööki juhatavad Londoni kuulsa Hakkasani töökogemusega kokad. Täiesti erilisi ülikuumadel wok-pannidel valmistatud roogasid on Chedi pakkunud Tallinnas juba üle kümne aasta.

    Tai köögi laia valikut esindab Tallinnas kõige paremal tasemel Nok Nok. Restorani peakokad on töötanud Taimaa paremates köökides ning näidanud oma oskuseid paljudes riikides maailmas. Restoran pakub väga autentset Taimaa viietärnihotelli restoranide kogemust.

    Äsja avatud restoran Guru Aia tänavas toob Eestisse India köögi kõige kõrgema taseme. Yakitori Pronksi tänavas ja Kampai Noblessneris esindavad Jaapani köögi eripärasid kõige ehedamal moel.
    Sai päris pikk gastronoomiline ringreis, kas pole? Tallinna poolt pakutavaid paremaid palasid nautides võib linnas julgelt mööda saata terve nädala. Ja ikka ei saa veel kõik hea äraproovitud, sest gastronoomiline Tallinn areneb kiiresti ning pakub igal aastal uusi toidunaudinguid lisaks.