Igal aastal ilmuvad juba mitu nädalat enne vastlapäeva Tallinna kohvikutesse maitsvad vastlakuklid. Ootame seda aega ju pikisilmi - vastlakukkel on olnud meile mõnusaks maiuspalaks külmal ja pimedal ajal.
Maiustame kuklitega tööl, perega ja sõpradega. Meil on kõigil väga selge teadmiine, millist tüüpi kukkel on just see kõige õigem ja parem – klassikaline vahukoorekukkel, kukkel moosiga või hoopis skandinaaviapärane martsipanitäidisega kukkel.
Sel aastal kutsume kõiki vastlakuklifänne Tallinna KukliFestile – paljud suurepärased kohvikud Tallinnas pakuvad meie rõõmuks nii klassikalisi kukleid kui ka loomingulisemaid leiutisi.
Kui soovid üht traditsioonilist ehtsa vahukoore ja pohlamoosiga täidetud kardemonimaitselist vastlakuklit, sea sammud Kolu Kõrtsi Eesti vabaõhumuuseumis. Vana-aja traditsioone au sees pidavas kõrtsis pakutakse ka muud eestipärast vastlatoitu, näiteks suitsusealihaga hernesuppi.
Faehlmanni kohvik on tuntud oma maitsvate küpsetiste ja kookide poolest. Nende hulka kuuluvad ka vastlakuklid. Peale klassikaliste vahukoorekuklite pakutakse seal näiteks vaarika-, kirsi- ja murakamoosiga kukleid. Saadaval on ka vähem traditsioonilised kreemitäidised, nagu banoffee, sidrun ja prosecco.
Prantsuse stiilis La Boulangerie kohvikus pakutakse iga päev värskelt küpsetatud klassikalisi Eesti vastlakukleid. Valida saab traditsiooniliste moosita vahukoorekuklite ning kirsi-, rabarberi-, maasika- ja mustikamoosiga kuklite vahel.
Patarein Pagaris ootavad kuklisõpru vahukoorega kardemonikuklid kirsimoosi või rikkaliku martsipanikreemiga.
Pelgu Pagaris hoitakse samuti traditsioonilist joont. Siin pakutakse nii moosivaba kui ka kirsimoosiga kuklit. Kõik kuklid küpsetatakse loomulikult samal päeval kohapeal.
Lisaks armastatud klassikalistele moosi- ja moosita kuklitele katsetavad paljud kohvikud igal aastal uute põnevate maitsete ja vormidega.
Kohvik Lummus pakub klassikalise kardemonikukli asemel moositäidisega berliinereid, mis on kaetud kreemise vahukoore-toorjuustukreemiga.
Karjase Saia vahukoore ja mandlikreemiga vastla-croissantid on ju lausa kuulsad! Traditsioonide armastajatele on kohvikus müügil ka rootsipärased vahukoorekuklid mandlikreemiga.
Tallinna vanimas kohvikus Maiasmokk rõõmustavad külastajaid kahte põnevat tüüpi vastla-croissanti – soolakaramelli ja mustikatega ning vahukoore, mangopüree ja maasikatega. Lisaks on saadaval kolm traditsioonilist vastlakukli versiooni – moosiga, moosita ning pistaatsiakreemi ja murakamoosiga.
Põnevat maitseelamust pakub ka Gelato Ladies, kus värskelt küpsetatud kardemonikuklid täidetakse kliendi valitud isetehtud gelato ja vahukoorega.
Tallinna Teletorni kohvik-restoranis pakutakse kokku seitset magusat ja soolast vastlakuklit. Söömist ootavad muuhulgas imekaunis sinimustvalge kukkel valge šokolaadi glasuuri ja musta vahukoorega ning isemoodi soolased kuklid suitsulõhekreemi, kana-avokaadokreemi või singipitsa täidisega.
Fotografiska kohviku peapagaril on õnnestunud teha tagasihoidlikust vastlakuklist midagi erilist, rikastades seda peente maitsetega – haput murakamoosi saadab krõbe pralinee, vahustatud toorjuustu-vahukoorekreemi tasakaalustab väike kogus laimi.
Proto avastustehas pakub lõbusaid ja harivaid elamusi kogu perele. Proto kohvikus saab süüa klassikalisi mustikamoosiga kukleid ja erilisi Teadlasekukleid vaarikamoositäidisega, peal mustaküüslaugu-šokolaadikreemist müts, mida kaunistavad kaitafiplaks ja värsked marjad.
Reval Café kohvikutest leiab midagi igale maitsele: valikus on klassikalised moosiga või moosita kuklid, vastla-croissantid ja moosiga vegankuklid.
Levieri kohvikus on vastlakuklite valmistamisel arvestatud eri maitsete ja toidutalumatusega. Siin pakutakse klassikalist moosita vastlakukleid, rikkaliku vahukoore ja moosiga kukleid, laktoosivaba koorega kukleid ning veganikukleid.