Tallinna Strateegiakeskuse turismi- ja ringmajanduse osakondade eestvedamisel toimus 13. novembril majutus- ja toitlustusasutustele suunatud seminar, mille eesmärk oli osapooli teavitada uutest Euroopa Liidust tulevatest regulatsioonidest ning ühiselt otsida lahendusi jäätmetekke vähendamiseks HORECA sektoris. Ettekannetega esinesid kliimaministeeriumi ja Tallinna strateegiakeskuse ringmajanduse osakonna esindajad, lisaks erinevad ettevõtted, kes jagasid häid näiteid, kuidas igapäevaselt on võimalik jäätmeteket vältida ja vähendada.
Külalislahkussektoris (majutus- ja toitlustus) tekib pidevalt jäätmeid, mida ei saa materjalina ringlusesse võtta. Suurelt osalt on see on tingitud nii inimeste kui teenindussektori tarbimisharjumustest.
Euroopa Liidu ühekorraplasti direktiiviga on toitlustusasutustes keelatud kasutada ühekordseid plasti sisaldavaid joogikõrsi, segamispulki, taldrikud ja söögiriistad, vahtpolüstüreenist topsid ja karbid.
Plastisisaldusega ühekordsed tooted (nt joogitopsid) peavad kandma vastavat märgistust, et teavitada tarbijaid plastisisaldusest ja propageerida korduskasutust. Kehtivat õigusruumi reguleerivad erinevad alusdokumendid: jäätmete raamdirektiiv, pakendi- ja pakendijäätmete direktiiv ning ühekordselt kasutatava plasti direktiiv.
2024. aastast on avalikel üritustel kohustus kasutada korduskasutatavaid nõusid ja söögiriistu toidu ja joogi serveerimiseks. Uuringud näitavad, et korduskasutatavate nõude tootmiseks ja pesemiseks kulub oluliselt vähem vett kui ühekordselt kasutatavate toodete valmistamiseks. Suurim veekulu tekib erinevate materjalide kaevandamise ja tootmise etappides. Ringlusnõud peavad olema tehniliselt sobivad korduskasutuseks (vastupidavad, pestavad, toiduohutud) ja olema osa korduskasutussüsteemist (kogumine, pesemine, ringlus).
Tallinna linnas on vastavad määrused kehtestatud juba aastal 2023 ja selles valdkonnas ollakse kindlasti eeskujuks ja suunanäitajaks teistele omavalitsustele.
Kliimaministeeriumi kodulehel on saadaval juhendmaterjal ürituste korraldajatele.
Kokkuvõttes on üleminek ringmajandusele ja ühekordse plasti vähendamisele oluline samm keskkonnakaitseks, mis nõuab nii tarbijate, ettevõtete kui ka riigi panust ja koostööd.
Seminaril jagasid oma kogemusi ringmajanduse lahendustega mitmed HoReCa-sektori praktikud. Hestia hotelligrupp tutvustas loodus- ja kestlikkuse programmi Focus, mis aitab ellu viia jätkusuutlikke lahendusi ning võimaldab külastajatele teha üksnes õigeid — kestlikke — valikuid hotelliteenuseid tarbides. Ringo pakendiringlussüsteem on kindlasti juba paljudele tuttav, kuid ruumi igapäevaseks koostööks toitlustusasutustega on veel. Toidupank päästis 2024. aastal umbes 12 000 kg toitu päevas! Nemadki teevad regulaarselt koostööd restoranidega, kuid teadlikkus koostöövõimalustest võiks olla suurem.
9.00-9.30 Kogunemine ja hommikukohv
9.30–9.50 Kliimaministeerium – Plasti-ja pakendijäätmete vähendamine ning ringmajanduse põhimõtete rakendamine.
9.50–10.10 Tallinna Strateegiakeskuse ringmajanduse osakond – Ringmajandus HORECA sektoris
10.10–10.35 Hestia Hotel Group – Kestlikkuse rakendamine Hestia hotelligrupis
10.35–11.00 Kohvipaus
11.00–11.15 Ringo – Korduspakendites kaasamüük ja lahendused toitlustajatele
11.15–11.30 Kohvik Hubala – Kogemus 100% korduspakendites kaasamüügiga
11.30–11.45 Jolos – ürituse korraldaja kogemus toidu annetamisel
11.45–12.00 Toidupank – Toidu annetamine Toidupangale
12.00–12.15 Fudloop – Toidu päästmine kuutasupõhiste toidukappide abil
12.15–12.30 Nordic Catering – Kogemus toidu annetamisel
12.30–13.00 Arutelu, küsimused ja toekam võileib
Lisainfo:
Hele Lõhmus
Tallinna Strateegiakeskus, turismiosakond
hele.lohmus@tallinnlv.ee; tel 6404759
