Pühadehooajal pakuvad paljud restoranid ja hotellid pühadeteemalist menüüd ning korraldavad isegi jõuluõhtusööke. Allpool leiate valiku söögikohti, kus pakutakse jõulude puhul erimenüüd.
Eesti Vabaõhumuuseumi Kolu kõrts juhatab jõulukuu sisse põneva erimenüüga, mille road on valmistatud Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihiku juhiste järgi. Valikus on muuhulgas hanelihasupp, täidetud kaalikas ja rosinavein. Erimenüüd saab tellida 30. novembrist kuni 14.detsembrini ja sobib lõunasöögiks ühele või maitsmiseks kahele. Kolu Kõrtsi külastamiseks tuleb küll osta ka muuseumipilet, kuid pühade-eelne vabaõhumuuseum on igatahes avastamist väärt, eriti jõuluküla ajal.
Maailmatasemel maitseelamusi pakkuv NOA on loonud pühadeajaks peene menüü, mis sisaldab peeditartari, merikuradifileed ja hirveliha. Luksuslik mitmekäiguline menüü tuleb ette tellida ning seda serveeritakse vaid alates 10st külalistest koosnevale laudkonnale korraga.
Erilist jõulumenüüd pakub ka stiilne fine dining restoran Tuljak, kust avaneb imeline vaade Tallinna lahele. Verivorsti ja hapukapsa asemel on Tuljaku mitmekäigulises menüüs austrid, krevetid, veisepõsk ja muud road. Nagu restoranis Noa, on menüü saadaval vaid alates 10st külalisest ja tervele laudkonnale korraga.
Paljude kohalike ja turistide lemmik Paju Villa pakub neljakäigulist jõulumenüüd, milles on kammkarbid, vasikapõsk ja tarte Tatin. Menüüd saab tellida alates 10st külalisest koosnevale laudkonnale korraga, nagu ka Noas ja Tuljakus.
Tallinna tuntuim keskaegne restoran Olde Hansa on loonud ühe jõulumenüü asemel lausa kaks. Rõõmutoova jõulusöömingu hulka kuuluvad verivorst ja sealiha, kuninglik jõulusööming aga koosneb hirvefileest ja pardist.
Restoran Ame pakub samuti pühadeperioodil jõulumenüüd. Kuuekäigulises menüüs leidub muuhulgas sea- ja pardiliha ning piparkoogimosaiik.
Restoranis Le Lac pakutakse terve detsembrikuu vältel kolmekäigulist jõulumenüüd – lõhekook, seasisefilee ning põnev Vana Tallinna mannavaht piparkoogiga. Jõulumenüü on saadaval terve jaanuarikuu vältel ning menüüd pole vaja ette tellida, välja arvatud, kui oled tulemas suurema grupiga.
Nii jõululaupäeval kui ka esimesel jõulupühal pakuvad hotellid Metropol ja Metropol Spa oma restoranides pidulikke jõuluõhtusööke. Metropol Spa hotelli restoranis Capitol ning hotelli Metropol restoranis Noonbox toimub õhtusöök mõlemal õhtul kell 18-20.
Külalisi ootavad rikkalik jõululaud, pühadeehteis restoranid ning taustal loovad meeleolu teada-tuntud jõululaulud. Hotellides ööbijatele on saadaval ka tore päkapikupakett piparkookide, jõulukuusekese ja punase veiniga.
Restoranis Nero pakutakse buffet-õhtusööki 24. detsembril kell 18–22. Helge pühademeeleolu aitab luua Ivar Kannelmäe kitarril. Rikkalikust menüüst leiab muuhulgas kohafilee, seakaelakarbonaadi ja õlles hautatud kapsa.
Restoranis Nero toimub 31. detsembril ka aastavahetuse pidu, mis kestab kella 19.30-st keskööni.
24. detsembril on restoranis City Grill House samuti buffet-õhtusöök kell 18–22. Õhtusöögil pakutakse jõuluklassikuid nagu sealiha ja verivorst, kuid ka hiidlestafileed ning magustoitude seas on põnev piparkoogikook. Jõulumeeleolu loob kitarrimängija VIVEKA.
Restoran Mekk korraldab jõululaupäeval, 24. detsembril kell 18-21 piduliku jõuluõhtusöögi klaverimuusika saatel. Järgmisel õhtul, 25. detsembril, ootab restoran külalisi samuti jõuluõhtusöögile kell 18-21.
31. detsembril toimub restoranis MEKK aastavahetuse pidulik õhtusöök klaverimuusika saatel kell 18-22.
Radisson Collectioni teine suurepärane restoran ISSEI kutsub jõululaupäeval nautima erilist omakase menüüd, mille on loonud peakokk Rene Uusmees.
Aastavahetuse tähistamiseks on ISSEI peakokk loonud 6-käigulise menüü, mis koosneb restorani 11 parimast roast. Meeleolu loob saksofonist Martin Kuusk oma muusikaliste paladega.
Lisaks toimub ISSEI baaris aastavahetuse pidu, kus loob särava muusikalise meeleolu DJ Marga. Pileti hinnas on ka tervituskokteil, kolm Nikkei suupistet ja loomulikult klaas šampanjat südaööl.
Palace hotelli kohvik-restoranis Cafe Palace ootab 24. detsembril külalisi pidulik jõulu-buffet kell 18-22. Valikus on kahel erineval viisil maitsestatud jõulupart, baklažaanivorm, erinevad eelroad ja põnevad magustoidud. Lisainfo ja broneerimine aadressil info.palacetallinn@radissonindividuals.com.
4. detsembril avaneb sadama lähistel uus 4-tärni hotell Novotel Tallinn. Hotelli restoranis GREEM toimub 24. detsembril jõuluõhtusöök, kus buffet-lauas pakutakse muuhulgas forelli ja pardiliha ning magustoiduvalikus leidub näiteks piparkoogitiramisu. Õhtusöök avatakse kell 19.
Värskelt avatud Hyatt Place hotellis saab jõululaupäeval samuti rikkalikku jõulubuffet-õhtusööki nautida. Valikus on lõhe ja part, kuid loomulikult ei puudu eesti jõululaua klassikud sealiha, verivorst ja hapukapsas. Jõulubuffet on avatud kell 17 kuni 19.
Park Inn by Radisson Meriton ootab külastajaid jõululaupäeval oma Grill 250 restorani, kus pakutakse maitsvat jõulubuffet-õhtusööki elava muusika saatel Tommaso Primavera esituses. Jõuluõhtusöök toimub kella kuuest õhtul kuni keskööni.
Viimsi Spa hotelli restoranis HÄLO pakutakse jõululaupäeval kell 17 kuni 21 buffet-õhtusööki. Samuti loovad pühademeeleolu elava muusika saatel Anne Loho ja pianist Ragnar Häide.
Pühadeperioodil novembri lõpust kuni detsembri lõpuni pakuvad kõik kolm Tallinna ja Helsingit ühendavat laevaliini oma laevade buffet-restoranides erimenüüd.
Eckerö Line’i buffet-restoranis algavad pühad juba novembri keskpaigast, mil valikusse tulevad muuhulgas piparkoogimaitselised porgandid, erinevad hõrgud kalaroad ning loomulikult ei puudu laualt Soome jõulusink. Valikus on ka gluteeni- ja laktoosivabasid roogi ja vegantoite. Pidulaua menüü on saadaval 12. novembrist kuni jõululaupäevani.
The Buffet restoranid Viking Line laevadel pakuvad jõulumenüüd 21. novembrist kuni teise jõulupühani. Menüüst leiad pühadeaegseid klassikuid nagu seapraad ja sült ning ka põnevamaid roogasid – põhjapõdra-pohla pirukas ja põhjamaades populaarne Janssoni kiusatus. Kokku pakutakse 105 erinevat rooga ning 70% valikust pärineb lähipiirkonna tootjatelt. Hoolt on kantud ka eridieetide eest – rohkelt leidub taimseid roogi ning leivavalik on 100% gluteenivaba.
Tallinki laevad on jõulumeeleolus juba novembri keskpaigast alates ning ka jõuluhõrgutisi saab maitsta alates 12. novembrist. Traditsiooniliste ja alati oodatud jõuluroogade kõrvale on Tallinki kokad valmistanud ette uusi põnevaid toite sealhulgas seakõht apelsini-meeglasuuris ja ahjus küpsetatud kalkunifilee koorese kalvadosekastme ja ingveri-õunatšatniga. Tallinnast reisides saab jõulubufeed nautida kruiisilaevade Baltic Queen ja Victoria I ning shuttle laevade MyStar ja Megastar pardal alates 12. novembrist kuni aasta viimase päevani.